Taleterapi brukes til å vurdere og behandle problemer knyttet til kommunikasjon og tale. Denne form for terapi utføres av logopeder, også kjent som talespråklige patologer.

De fleste tror at taleterapi brukes kun til barn som har problemer med artikulasjon eller stamming, men logoterapi håndterer også mange andre problemer. Taleterapi kan bedre de fleste taleproblemer. Logopedene bruker forskjellige taleterapi-teknikker for å hjelpe klienter med forskjellige utfordringer.

Hva er en logoped?

 Logopeder er en patolog med en mastergrad i talespråklig patologi, de får lisens fra deres respektive statlige organisasjoner. Klinisk erfaring innenfor dette feltet kreves også for å bli en profesjonell talespråk patolog. De jobber med mennesker i alle aldre, noen trenger hjelp til å forbedre sine kommunikasjonsevner og andre trenger å behandle tale- eller språkforstyrrelser. 

Når trenger man en logoped?

Det er flere lidelser knyttet til tale- og språkvansker som krever tale terapi. Disse lidelsene inkluderer:

Artikulasjonsforstyrrelse:

Artikulasjon er prosessen der en person uttaler ord ved hjelp av tunge, kjeve, lepper, gane og tenner. Når en person ikke kan produsere de rette lydene for å kommunisere med andre, sies det at han har en artikulasjonsforstyrrelse. For eksempel kan et barn med en artikulasjonsforstyrrelser uttale ord feil.

Stamming:

Å stamme betyr at det ikke er flyt eller rytme i talen. Stamming og “løpsk tale” faller inn under denne kategorien. 

Ved stamming er ikke en person i stand til å produsere ord flytende; snarere har han rask tale, gjentar ord eller bokstaver.

Mens i “løpsk tale” har personen en rask eller uregelmessig talehastighet, og på grunn av sammenslåing av ord blir man ikke i stand til å forstå hva personen prøver å si.

Uttrykksforstyrrelse:

Denne lidelsen er knyttet til vanskeligheter med å uttrykke informasjon. Man har vanskeligheter med å produsere nøyaktig informasjon ettersom man kan bruke feil tidsbegrep. Denne lidelsen er knyttet til Downs syndrom eller utviklingshemming på grunn av hjerneskade eller traumer.

Kognitive kommunikasjonsproblemer:

Når personens evne til å tenke påvirkes på grunn av hjerneskade, kan personen oppleve flere kognitive problemer som hukommelsestap, vanskeligheter med å løse problemer og problemer med å lytte eller snakke. Det kan også forekomme av biologisk grunn på grunn av unormal hjernevekst, traumer og hjerneslag.

Afasi:

Dette er en taleforstyrrelse der en person ikke er i stand til å lese eller skrive, og ikke er i stand til å forstå andre, eller bli forstått. Denne tilstanden oppstår på grunn av hjerneskade på grunn av hjerneslag, slag og andre nevrologiske tilstander.

Dysartri:

Denne tilstanden oppstår på grunn av skade i taleorganet eller nervene som kontrollerer dette, det kan også oppstå svakhet i tungemuskulaturen. Man får utydelig tale eller vansker med å uttale ord. Slike forhold kan komme av multippel sklerose eller hjerneslag osv. 

Hva skjer hos en logoped?

I den innledende fasen utreder man hvilken type kommunikasjonsforstyrrelse eller problem personen har. Etter gitt diagnose, begynner man å se på årsaken og hvilken behandling som vil fungere best.

Behandlingen kan gis i en og en økt, eller noen ganger i gruppesamling.

Tale terapi inkluderer noen strategier og aktiviteter som kan variere avhengig av personens alder og lidelse.

Her beskrives noen få teknikker som brukes av en logoped under behandlingen:

Taleterapi for artikulasjon

Denne terapien hjelper mennesker med artikulasjonsforstyrrelser. Det hjelper dem å uttale bestemte lyder riktig og tillate dem å artikulere forskjellige deler av talen effektivt.

Terapi for afasi

Siden afasi refererer til dysfunksjon i å snakke, lese eller forstå andre, er målet til en logoped å forbedre personens lese-, snakke-, skrive- og lytteferdigheter. De blir bedt om å utføre visse øvelser for å gjenvinne taleferdighetene.

Terapi for stamming

Stamming anses å være et problem relatert til tale. Det kan forekomme i barndommen hos de fleste, noen kan også utvikle det i voksen alder. Noen teknikker for atferdsendring blir lært til barn for å overvinne deres stamming. Deretter får man råd om å prøve og snakke sakte for å unngå stamming under en samtale. Å øve på disse teknikkene bidrar til å opprettholde en normal tale.

Taleterapi for språk intervensjon

Hovedfokuset for denne terapien er å lære hvordan man uttaler ord riktig. Den utføres på barn med forsinket tale eller på voksne som har mistet taleflyten på grunn av nevrologiske tilstander etter traumer. Etter å ha mottatt denne form for terapi og trent på de valgte øvelsene, får personen bedre taleferdigheter, noen opplever å bli helt bra. 

Oralmotorisk taleterapi

Denne terapien utføres på de som mister taleevnen på grunn av dysfunksjonalitet i musklene i munnområdet, vanligvis etter en skade på ansiktsmuskulaturen. I terapien utføres visse øvelser som styrker ansiktsmuskulaturen, noe som hjelper dem til å kontrollere talen.

Suksessgraden for tale terapi avhenger av pasientens alder. På barn, hvis det gjennomføres i de tidlige stadiene, viser det seg å være det mest effektive for å overvinne taleforstyrrelser blant barn. Det anbefales også sterkt at de gitte øvelsene eller aktivitetene blir utført hjemme under veiledning av foreldrene, i tillegg til terapi hos logoped. For voksne, hvis de fullfører de anbefalte øvelsene og aktivitetene, økes suksessraten for behandlingen.