Vi starter alle livet vårt i en familie, om den så består av få eller flere personer. Temaet for denne artikkelen er familieterapi, av og til kan vi alle trenge hjelp til å løse problemer. Våres liv og personlighet påvirkes av familien vår, enten man vil eller ikke. De fleste familier er sammensatt av biologiske foreldre og søsken, men det finnes mange forskjellige familier. Her vil vi beskrive de vanligste familietypene:
Kjernefamilien
Kjernefamilien er den mest grunnleggende familietypen. Den inneholder to foreldre (et par) og deres avkom. Foreldrene oppdrar biologiske eller adopterte barn.
Utvidet familie
Akkurat som storfamilien inneholder den også foreldre, barna deres, men også besteforeldre, onkler, tanter og deres barn.
Stefamilie
Stefamilien oppstår når en fraskilt person gifter seg for andre gang, eller får ny samboer. Dermed blir to familier en ny familie. Har den nye partneren barn, blir det mine og dine, og noen ganger våre barn.
Barnløs familie
Noen familier består kun av to voksne. De har ikke barn eller kan ikke bli foreldre på grunn av biologiske vanskeligheter. Noen velger å adoptere.
Enslig forelder familie
Denne familien består av en av foreldrene og barna de oppdrar. Foreldrene er enten skilt, enke eller ikke samboer. Personen oppdrar ett eller flere barn alene.
Vi har noen grunnleggende familietyper i samfunnet vårt. Neste punkt i teksten går vi igjennom når det kan være aktuelt med familieterapi.
Når en person går gjennom en tøff tid i livet eller har en dårlig dag, trenger han/hun mer støtte fra familien. Problemer som kan oppstå kan være
- kroniske helseproblemer
- mangel på kommunikasjon
- økonomispørsmål
- tillitsproblemer osv.
Hvis personen har psykiske problemer, lider også de andre familiemedlemmene. For å overvinne slike problemer i livet kan familieterapi være nyttig.
Familieterapi er en type terapi som involverer alle medlemmer av en familie.
Terapien utføres av en profesjonell psykolog eller en lisensiert terapeut.
Den terapeutiske behandlingen avhenger av alvorlighetsgraden av problemet eller familiesituasjonen. Familieterapi lærer deg metoder for å takle stress, hvordan du kan få dypere bånd innenfor familien og hvordan familiemedlemmene kan hjelpe hverandre gjennom denne fasen.
Det kan være ting som økonomiske problemer, barn-foreldre konflikter, ekteskapelige problemer eller rusmisbruk i familien.
Familieterapi kan være nyttig når det gjelder å håndtere spesifikke situasjoner i livet, for eksempel død, alvorlig fysisk sykdom eller psykiske problemer, problemer i barns vekst og utvikling. Å løse slike problemer bidrar til et sunt hjemmemiljø og mer harmoni.
Hvis en person i familien har alvorlige psykiske eller fysiske problemer, vil han/ hun ha god nytte av individuell behandling ved siden av familieterapi.
Familieterapi vil gi de øvrige familiemedlemmene gode verktøy til å takle sykdommen til familiemedlemmet, mens individuell terapi vil øke behandlingseffektiviteten.
Et eksempel;
Hvis en person lider av psykiske lidelser som schizofreni eller bipolar lidelse, vil terapeutens hovedfokus være på deres individuelle behandling. I tillegg til individuell behandling, vil de og deres familie bli anbefalt å gå i familieterapi.
Teknikker innenfor familieterapi
Her er noen nyttige familieterapi teknikker som praktiseres oftest.
Psykoedukasjon:
Det er det første trinnet i første terapitime innen psykologi.
Psykoedukasjon betyr at terapeuten informerer dere om alt som vil skje innenfor terapitimene. Terapeuten skal gi god detaljert informasjon om sykdommen til vedkommende og hvordan man behandler den effektivt, til de øvrige familiemedlemmene. Det primære målet for psykoedukasjon er å gi all nødvendig informasjon, opplæring og støtte for å få til selvhjelp på sikt.
Strukturell familieterapi:
Denne terapien fokuserer på samspillet mellom familiemedlemmene. Terapeuten kan utløse atferdsmessige aspekter ved familien og råde dem deretter om hvordan de kan tilpasse seg mer nyttige atferdsmessige aspekter, som vil være til hjelp for familien. Fokuset på SFT er å endre hele familiens dysfunksjonelle struktur i stedet for å fokusere på en person.
Strategisk terapi:
Strategisk terapi går ikke bare ut på å finne ut hvordan problemet startet, men det hjelper deg med å finne de best mulige løsningene. I forskjellige trinn jobber man med strategisk terapi for å finne løsningen på problemet.
Problemløsning:
Det første trinnet i behandlingen er å finne den beste løsningen for en klients problem. Noen problemer tar kortere tid å løse, mens andre problemer tar lengre tid å løse. Terapeuten vil foreslå lett gjennomførbare løsninger.
Målsetting:
Etter å ha funnet løsning på klientens problem er neste trinn for terapeuten å sette noen enkle mål for å holde klienten motivert. Disse målene er enten korte eller lange, avhengig av klientens personlighet.
Planlegging for å nå et mål:
Når målene er satt, er det lurt å ha en plan for å nå dine mål. Uten planlegging blir målene vanskeligere å nå. Her gjør terapeuten planleggingen for sine klienter, avhengig av klientens personlighet og problem. Hvis de liker å jobbe alene eller i form av en gruppe, vil dette bli indikert av klientenes valg.
Evaluering av ytelse:
Å sette et mål og lage en plan for klienten er ikke slutten på behandlingen. Terapeuten må ta hensyn til ytelsen som klienten viser. Hvis man har problemer med å nå sine mål i henhold til fastsatte planer, griper terapeuten inn og lager en ny strategi for å nå målene.
Suksess rate:
Når alle familiemedlemmene har nådd sine mål som er gitt av terapeuten, vil han diskutere deres prestasjoner og suksessrate i løpet av hele prosessen. På slutten av behandlingen vil han hjelpe dem til å gjenta den samme prosessen i fremtiden.
Kommunikasjonsterapi
Som navnet antyder, er denne terapien ment for å bedre kommunikasjonen mellom familiemedlemmer / par. Årsaken til mange atferdsproblemer skyldes manglende kommunikasjon eller mangel på forståelse under kommunikasjonen. Terapeuten vil finne ut årsaken bak disse kommunikasjonsproblemene. Problemene kan skyldes
- kulturforskjeller
- personlighetsforskjeller
- psykologiske problemer.
Etter å ha analysert årsaken til kommunikasjonsproblemene, vil terapeuten gi familien de best mulige strategiene for å overvinne kommunikasjonsproblemer.
Generasjonsterapi
Denne type terapi involverer familiemedlemmer. Denne type terapi undersøker hele familiens forhold til hverandre. Familiemedlemmene kan involvere foreldre, barn, besteforeldre og deres barn osv. Samspillet mellom familiemedlemmene hjelper terapeuten til å gripe de underliggende problemene mellom familiemedlemmene. Terapeuten forholder seg til de aktuelle problemene, og vil finne løsninger for å løse kommende problemer i familien. Treapauten vil foreslå fordelaktige måter å overvinne fremtidige problemer på.
Forholdsterapi
Rådgivning er den viktigste faktoren i enhver terapi. Forholds terapi tar opp alle problemer mellom par, foreldre-barn, partnere eller andre familiemedlemmer. Terapeuten lytter til hver enkel sitt synspunkt, utvikler forståelse av problemene mellom dem, og gir deretter relasjonsrådgivning som gagner begge sider.
Det finnes mange former for terapi i dag. Når trenger du og familien din terapi?
Som en start må man erkjenne at det finnes et problem. Hva er årsaken til de fleste familieproblemer? Vi vil kort diskutere de vanligste årsakene til familieproblemer:
Avhengighet:
Hvis en eller begge foreldrene er avhengige av narkotika, alkohol eller pengespill, lider hele familien på grunn dette.
Ikke-støttende foreldre:
En annen årsak til familiens dysfunksjon er at foreldrene ikke er støttende, enten det er økonomisk, fysisk eller emosjonell støtte. De har ikke tid til barna sine, de lytter ikke til problemene deres. Dette fører til en dysfunksjonell familie.
Streng familie:
Når foreldrene har for strenge regler i det meste i livet, kan det føre til mistrivsel hos barn. Barn som ikke blir hørt og ikke får ha egne meninger fører som regel til en dysfunksjonell familie og psykiske problemer hos barn.
Hvis du opplever problemer i familien din, er det lurt å konsultere en familieterapeut så snart som mulig.
Håper denne artikkelen ga deg mer innsikt i vanlige familieproblemer og noen vanlige teknikker for familieterapi.