Familieterapi er en type terapi som involverer hele familier. Familieterapi hjelper til med å løse problemer i familier som stress, sinne eller sorg. Det involverer alle typer familier, par og nære mennesker som bor sammen. Familieterapi vil ledes av en stats lisensiert familieterapeut, som bruker forskjellige terapeutiske metoder for å vurdere og løse problemer.
Hvorfor gå i familieterapi?
Når du tilhører en familie, påvirkes humøret til et familiemedlem hele familien. Hvis et familiemedlem går gjennom en tøff tid eller har sinneproblemer, kan hele familien få hjelp i familieterapi, på denne måten lærer hele familien måter å håndtere den personen effektivt og hjelpe hverandre til løse konflikten.
Hvilken type problemer kan bli behandlet i familieterapi?
Det er en rekke problemer som behandles under tilsyn av en familieterapeut, noen av disse inkluderer;
- Sinne / aggresjon
- Stoffmisbruk
- Psykisk sykdom hos et familiemedlem
- Økonomiske problemer
- Tap av kjæreste
- Problemer med utvidede familiemedlemmer
- Barns manglende interesse for utdanning
- Separasjon eller bryte opp
- Skilsmisse
- et familiemedlem med spesielle behov
- Unormal oppførsel fra et familiemedlem
- Mangel på kommunikasjon
Disse og mange andre problemer behandles i familieterapi.
Hva kan du forvente i terapi?
Under familieterapien samler terapeuten alle familiemedlemmene og stiller forskjellige spørsmål om når problemet startet og hvordan alle håndterer det. Etter å ha samlet inn data fra alle familiemedlemmer, identifiserer terapeuten problemet og løsningen, og planlegger deretter en behandlingsstrategi for familien. I løpet av øktene lærer familiemedlemmene bedre kommunikasjonsferdigheter, hvordan man kan samarbeide for å løse problemer og forstå hverandres meninger. Det kan ta få til mange økter å løse problemene, alt avhenger av størrelsen på problemet. Terapeuten bruker forskjellige strategier avhengig av alvorlighetsgraden på problemet.
Fordeler med familieterapi:
Det er mange fordeler med å gå i familieterapi, noen av de er beskrevet nedenfor.
Åpenhet:
Noen familiemedlemmer føler seg urolige for å dele sin mening foran familiemedlemmer. Familieterapauten gir en mulighet for alle familiemedlemmer å dele sin mening og følelser under trygge omgivelser.
Sterkere forhold:
Under familieterapi øktene kommer de fleste familiemedlemmer nærmere hverandre, de sitter sammen og diskuterer problemene sine. De finner mulige løsninger på forskjellige problemer. Dette gjør forholdene sterkere, og ved hjelp av hverandre overvinner de problemene.
Kommunikasjonsferdigheter:
De fleste problemer og konflikter oppstår på grunn av feil kommunikasjon. Det fører til misforståelser og avstand mellom familiemedlemmene. Familieterapeuten jobber med å utvikle bedre kommunikasjonsevner blant familiemedlemmene for å unngå ytterligere konflikter blant dem.
Følelse av empati:
Empati betyr å forstå andres situasjon ved å sette deg inn i den andres følelser. Hvordan vil det føles å gå i andres sko? Terapeuten lærer alle familiemedlemmene å føle empati for hverandre, på denne måten vil de være i stand til å bedre sette seg inn i andres situasjon. Å utvikle følelse av empati er en viktig del av familieterapien, fordi uten empati er en familie ufullstendig og ikke i stand til å forstå problemene som en person går gjennom.
Lære å be om hjelp når det trengs:
I noen familier har kommunikasjonsgapet blitt så stort at ingen har en idé om hva den andre personen går gjennom i livet. Familieterapi bygger på tillit, slik at det blir lettere å be om hjelp når man opplever dårlige situasjoner i livet. Foruten familiens støtte vil det oppleves vanskeligere.
Ikke reager uten å forstå situasjonen:
Noen mennesker er raske med å lage scener av enkelte ting, før de tenker seg om, og dette kan føre til konflikter blant familiemedlemmene. I familieterapi vil man lære å holde seg rolig i slike situasjoner, tenke og deretter handle rasjonelt.
Å vise hensyn:
Under familieterapi læres et annen viktig komponent for å bygge sterkere familiebånd. Å vise hensyn. Dette betyr at du ikke dømmer, ydmyker eller klandrer familiemedlemmet som har gjort en feil. Ettersom alle mennesker gjør feil, trenger man å forstå posisjonen personen stod i da feilen ble begått, og vise hensyn slik at man gir rom for å lære av feilene og går videre på en god måte.
Lær å være ansvarlig:
En god og produktiv familie vil si at hvert familiemedlem har fått tildelt sin rolle og blitt gitt noen plikter. Det er hvert familiemedlem sin plikt å utføre sine oppgaver, bidra til fellesskapet og unngå å utsette dagens arbeid til neste dag. I familieterapi lærer hvert familiemedlem å være ansvarlig for de oppgavene de kan utføre.
Gi hverandre nok plass:
Noen foreldre er så autoritære at de ikke gir plass for barna sine å utvikle seg. Dette er en usunn oppførsel, og det fører problemer hos barn. Når de føler at de ikke har noe valg og ikke kan utføre noe alene, utvikles det visse atferdsproblemer og psykiske helseproblemer hos barn. Familieterapeuten lærer foreldrene gode foreldrestiler og forteller dem om feil atferdsmønster. De lærer også barn å forstå foreldrenes synspunkt, slik at de ikke tenker negativt. Dette generasjonsgapet minimeres ved hjelp av familieterapi.
Støtte i vanskelige tider:
Enhver familie kommer av og til i vanskelige tider i livet. De kan møte separasjon, tap av en kjær og alvorlig sykdom. Dette er tiden da et familiemedlem trenger mest støtte fra familiemedlemmene. Hvis de ikke får emosjonell eller fysisk støtte, kan de utvikle alvorlige psykiske helseproblemer som
- alvorlig depressiv lidelse
- separasjonsangst
- dødsangst
- eller posttraumatisk stresslidelse.
Bare en sterk tilknytning og støtte fra familien kan føre personen ut av denne tøffe tiden.
Det er mange fordeler med familieterapi, over har vi beskrevet noen av dem for å vise hvilke resultat man kan få av familieterapi.