Terapi i Stavern
Hva er psykologisk velvære?
Psykologisk velvære kan forklares med fraværet av negative
tanker og at man har mer positivitet i hodet.
Psykologisk velvære handler om at livet føles bra. Det er blandingen av
at du føler deg bra og fungerer på en bedre måte.
Konsekvensen av psykologisk velvære kan være forbedret fysisk Helse.
Andre aspekter ved psykologisk velvære inkluderer en aktiv livsstil,
emosjonell balanse, positiv holdning, tilfredshet med livet og et godt sosialt liv.
Hvorfor psykologisk velvære er viktig?
Personer med psykisk helsevern har større risiko for å
utvikle kroniske helseproblemer.
Det er funnet at dårlig mental helse er assosiert med kroniske
helseproblemer.
Personer som har dårlig fysisk helse har høyere risiko for
utvikle psykiske helseproblemer.
Psykisk helse er assosiert med høyere inntekter og god sosial
atferd, for eksempel sosialt arbeid som frivillighet.
Folk opplever psykologisk velvære når de har møtt sitt grunnleggende behov. Faktorer som å bo på et trygt sted, ha ditt eget hjem, å ha nok mat, er noen av de viktige faktorene for emosjonell psykisk helse.
For å forbedre din psykologiske velvære er der flere ting
man kan gjøre for å fungere godt.
Hvordan øke din psykologiske velvære?
Selv akseptanse:
godkjennelse. Dette betyr at det å være fornøyd med den du er, godta fortiden din og føle tilfredshet med ditt nåværende liv.
Øk fysisk aktivitet:
men har også positive innvirkninger på din mentale helse. Forskere har
vist at fysisk aktivitet beskytter mot sykdommer som mennesker kan få i sine eldre dager for f.eks. kognitiv tilbakegang. Fysisk aktivitet sparer også fra depresjon og angst i alle aldre. Som NEF-rapporten påpeker, til og med enkeltøvelser på 10 minutter eller enda mindre kan ha en positiv innvirkning på mental helse.
Ta kontakt med gode mennesker:
Tilbring en fast tid på dagen med familien, for eksempel å spise
middag sammen.
Arranger en dagstur med vennene dine.
Besøk et familiemedlem eller venn som trenger din støtte eller
selskap.
Frivillig hjelp for fellesskap, skole eller sykehus.
Tilbring mer tid med familien i stedet for å bruke tid på mobil eller
ser på TV.
Fortsett å lære nye ting:
Mental velvære kan også styrkes med ny informasjon og ferdigheter.
Dette øker en persons selvtillit. Personen kan finne en mening eller et formål i livet. Det vil også øke dine sosiale ferdigheter og hjelper deg å få kontakt med andre mennesker. Hvis du ikke finner tid til å lære nye ferdigheter så er der mange andre produktive ting du kan
gjøre. Slik som å finne nye hobbyer som du interesserer deg for f.eks. skrive en blogg, maling, DIY-prosjekt, matlaging av en ny rett osv.
Øv takknemlighet:
Mennesker som mangler takknemlighet er de mest krevende, mindre takknemlige og er som regel veldig negative. Så å øve takknemlighet vil være den beste tingen å gjøre for psykologisk velvære.
Disse er noen måter å trene takknemlighet på:
Skriv ned alle de gode tingene som har skjedd ila dagen før du legger deg. Bruk en motivasjons dagbok eller noter noen enkle ord/fraser i et notat på din mobil eller i kalendern.
Det kan være noe som en god kompliment fra sjefen din eller vennen din eller ethvert øyeblikk som du likte ila dagen. At du slapp noen føre deg i køen på butikken, eller at noen slapp deg føre i køen. Her kan også minne deg selv på å gi kompliment til deg selv og andre.
Å gjøre dette på daglig basis vil hjelpe deg å huske hvor mange positive ting du hver dag kommer over, dette vil hjelpe deg å fokusere på positive ting i ditt liv. Etter hvert vil det gjøre deg takknemlig for det du har.
En fin ting er å begynne dagen med å lese hva du skrev kvelden før, da husker du å si noe pent til deg selv i speilet eller rose noen i familien din.
Mindfulness Meditasjon:
Mindfulness er en teknikk for å øke din psykologiske velvære ved å fokusere på nåtiden. Ved hjelp av mindfulness fokuserer du på
tankene dine og du kan til og med kontrollere disse. Du kan øve
mindfulness meditasjon når som helst og hvor som helst.
Du kan prøve mindfulness-meditasjon en eller to ganger i 20 minutter daglig.
Oppretthold en balansert sovesyklus:
Du kan føle deg trøtt eller utmattet hvis du ikke har nok søvn på 7-9
timers søvn. Mangel på nok søvn eller forstyrret soverutine vil
definitivt påvirke din psykologiske velvære. En studie har avslørt
at personer som har søvnløshet er fire ganger mer sannsynlig å utvikle depresjon i løpet av de neste tre årene. Sammen med mengden søvn betyr også kvaliteten på søvnen noe. Så om du sover i 9 timer, men våkner 10-15 ganger under søvnen, kan det hende du føler at du har en god natts søvn. Men du vil fremdeles føle deg trøtt dagen etter. Hvis du har problemer å opprettholde et godt søvnmønster, må du ta noen nødvendige grepp som kan hjelpe deg med god søvn. Du kan trene, opprettholde et sunt kosthold som eliminering av koffeinholdige dietter som te eller kaffe eller andre energidrikker. Du kan også endre ditt soverom hvis det har for lyse farger for å gjøre den mørk, kul og rolig. Slå av lysene når du legger deg, og unngå bruk av mobil eller bærbar PC når du har lagt deg. Dette vil kunne hjelpe deg med å få en god natts søvn.
Stefan Lundberg, Terapeut i Stavern, Larvik, Oslo, Norge.
Terapi i 2020 er så mye mer enn å finne ut hva som gikk galt for 20 år siden. Psykisk helse endrer seg i takt med den teknologiske utviklingen. For 10 år siden hadde jeg veldig få klienter som trengte hjelp med å bruke mobiltelefonen litt mere fornuftig fordi forholdet holder på å gå i dass eller stress med å sjekke nyeste oppdatering på hva naboen har spist i dag.
I dag må jeg hjelpe folk med sosiale koder, angst, stress, uro. For 10 år siden var det normalt å prate med andre mennesker å ringe til ukjente eller knakke på døren til en venn for å høre om mann skulle finne på noe. I dag har vi helt andre koder og de endrer seg alt raskere.
Som kognitiv samtale terapeut og pedagog kan jeg hjelpe deg å finne veien videre. Vi kan gå i dype prosesser og samtaler, men i de fleste tilfeller så kommer vi langt med litt vanlig kognitiv terapi. Det å lære å koble kropp og tanker sammen å lære å tenke litt nytt, bryte mønster å komme litt ut av komfortsonen.
Trenger du noen å prate med?
Tlf: 45 26 89 20
Mail: LundbergStefan@icloud.com